zondag 27 oktober 2013

Alles over het motorrijbewijs A, A1 en A2 op een rij

De partijen in het Motorplatform, waaronder Rai afdeling GT, hebben met het Ministerie van I&M een overzicht van alle regels rondom het motorrijbewijs A, A1 en A2 gemaakt. Hieronder vindt u alle informatie over over de (best complexe) regels voor het A-rijbewijs. Binnenkort zullen deze ook als brochure verspreid gaan worden.
motorrijbewijs
Regels voor het rijbewijs AVoor bestuurders van een motor of motorscooter
Wilt u binnenkort uw rijbewijs halen voor het besturen van een motor of motorscooter? Dan moet u rekening houden met nieuwe regels. Deze zijn ingegaan op 19 januari 2013. Was u vóór 19 januari 2013 al in het bezit van een rijbewijs A of A-beperkt? Dan blijven voor u in ieder geval de oude regels en dus rechten van kracht.
Waarom nieuwe regels?
De Europese Unie wil de regels voor rijbewijzen in alle lidstaten gelijktrekken. Het idee daarachter is dat bestuurders in alle lidstaten straks hetzelfde weten en kunnen. En dat overal dezelfde eisen worden gesteld. De afspraken hierover zijn vastgelegd in de derde Europese rijbewijsrichtlijn.

Voor bijna alle soorten rijbewijzen is iets veranderd.
Vanaf 19 januari 2013 zijn er 3 verschillende categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A. Het type rijbewijs dat u kunt halen, hangt af van het vermogen van de motor, uw leeftijd en ervaring. Voor elke nieuwe categorie motorrijbewijs moet je opnieuw examen doen. Deze folder geeft aan welke voorwaarden voldaan moet worden voor het rijbewijs voor motoren, motorscooters en gemotoriseerde driewielers.

Beginners en doorstromers
Er is een verschil tussen beginners (iemand die nog helemaal geen motorrijbewijs heeft) en doorstromers (iemand die ten minste 2 jaar een motorrijbewijs heeft in een lichtere categorie en door wil stromen naar een zwaardere categorie motorrijbewijs).
Een beginner moet 1 theorie- en 2 praktijkexamens doen. Het theoriecertificaat A is 18 maanden geldig. De praktijkexamens bestaan in dat geval uit éérst een examen voertuigbeheersing (AVB) (dit deelcertificaat is 1 jaar geldig) en daarna examen verkeersdeelneming (AVD).
Een doorstromer (dus iemand met 2 jaar A1 die A2 wil halen of iemand met 2 jaar A2 die A wil halen) moet 1 combi-praktijkexamen doen, waarin zowel de voertuigbeheersing (AVB) als de verkeersdeelneming (AVD) in één examen worden getoetst.

Theorie examen
Vanaf 17 jaar mag je theorie-examen mag doen voor alle categorieën, dus A1, A2 en A. Het theorie-examen voor A1, A2 of A is hetzelfde. Let er wel op dat je theoriecertificaat maar anderhalf jaar geldig is. Begin dus niet té vroeg met je theorie.
De categorieën toegelicht:
A1: Rijles vanaf 17 jaar.
Theorie-examen vanaf 17 jaar. Twee praktijkexamens (AVB en AVD) vanaf 18 jaar.
A2 –beginners: Rijles vanaf 20 jaar.
Theorie-examen vanaf 17 jaar.
Twee praktijkexamens (AVB en AVD) vanaf 20 jaar. Let op: Deze A2-beginners mogelijkheid gaat pas in op 1-1-2014
A2 –doorstromers: Rijles vanaf 20 jaar. Let op: Per 1-1-2014 mag je vanaf 19 jaarrijles volgen.
Geen theorie nodig. Eén combi-praktijkexamen vanaf 20 jaar, mits 2 jaar in bezit van A1.
A –beginners: Rijles vanaf 24 jaar. Als je een A2-rijbewijs hebt (maar minder dan 2 jaar en dus geen doorstromer bent) mag je ook vanaf 22 jaar beginnen met rijles.
Theorie-examen vanaf 17 jaar.
Twee praktijkexamens (AVB en AVD) vanaf 24 jaar.
A –doorstromers: Rijles vanaf 22 jaar.
Geen theorie nodig. Eén combi-praktijkexamen vanaf 22 jaar, mits 2 jaar in bezit van A2.
Rijbewijs automaat motor of motorscooter
Wilt u graag een "motorrijbewijs automaat" dan behoort dit ook tot de mogelijkheden. De exameneisen en voertuig eisen zijn het zelfde als voor een schakel motor. De praktijkexamens in overeenstemming met de eigenschappen van de automaat motor afgenomen. U mag dan na het behalen van het motorrijbewijs alleen automatisch schakelende motoren rijden. Een aantekening in het rijbewijs maakt duidelijk dat het rijbewijs beperkt is tot automaat motoren.
Voertuigeisen per rijbewijscategorie
A1
- motorrijwielen met een maximale cilinderinhoud van 125 cm3, een maximumvermogen van 11 kW en een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1 kW per kg.
- motorrijwielen met een volledig elektrische aandrijving met een maximumvermogen van 11 kW en een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1 kW per kg.
- gemotoriseerde driewielers met een maximumvermogen van 15 kW.
De RAI vereniging heeft een lijst van de meest voorkomende motoren in Nederland. Daar staat op welke motoren u met een A1 rijbewijs mag rijden. De lijst is te vinden op www.raivereniging.nl en ook via de sites www.bovag.nl/rijles en www.bovag.nl/motor van de BOVAG.
A2
– motorrijwielen met een maximumvermogen van 35 kW en een vermogen/gewichts-verhouding van minder dan 0,2 kW per kg, die niet zijn afgeleid van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen
- gemotoriseerde driewielers met een maximumvermogen van 15 kW.
De RAI vereniging heeft een lijst van de meest voorkomende motoren in Nederland. Daar staat op welke motoren u met een A2 rijbewijs mag rijden. De lijst is te vinden op www.raivereniging.nl en ook via de sites www.bovag.nl/rijles en www.bovag.nl/motor van de BOVAG.
A
– motorrijwielen met onbeperkt vermogen
- gemotoriseerde driewielers met een vermogen van meer dan 15 kW.
Gemotoriseerde driewielers
De gemotoriseerde driewielers vallen onder categorie A1 of A, afhankelijk van het vermogen van het voertuig. Voor het besturen van een gemotoriseerde driewieler met een maximumvermogen van 15 kW moet u rijbewijs A1 halen. Voor het besturen van een gemotoriseerde driewieler met een vermogen van meer dan 15 kW, dient u A te halen.
Geldigheid
De rijbewijzen A1, A2 en A zijn allemaal 10 jaar geldig.
Overgangsrechten voor motorrijders met een 'oud' rijbewijs.
Had u voor 19 januari al een motorrijbewijs A. Dan verandert er voor u helemaal niets. U mag op elke motor rijden die u wilt.
Had u voor 19 januari een motorrijbewijs A-beperkt. Dan houdt u al uw oude rechten en krijgt u er het recht bij om op een A2 motor te rijden.
Oude rechten:
- Na 2 jaar heeft u gewoon recht op een motorrijbewijs A (zonder beperkingen).
- U mag rijden op motorrijwielen met een maximumvermogen van 25 kW en een vermogen/gewichts-verhouding van minder dan 0,16kW per kg,
Nieuw (extra) recht:
- U mag op een A2 motor rijden. (zie boven).
Meer informatie
Wilt u meer weten over de nieuwe regels voor de rijbewijzen B, BE, C en/of D?
Ga dan naar www.rijksoverheid.nl.
Let goed op: Je bent dus pas doorstromer als je al 2 jaar een rijbewijs in een lichtere categorie hebt. Je mag met A1 of A2 (ook met minder dan 2 jaar ervaring) wel eerder beginnen met lessen op zwaardere motoren, maar je kan pas het doorstromer examen (dus het combi-praktijkexamen) doen als je 2 jaar je rijbewijs hebt. Je hoeft niet meer opnieuw theorie-examen te doen.
Voorbeeld 1: Je bent 19 jaar en hebt net je A1 gehaald. Je mag dan (vanaf 1-1-2014) direct gaan lessen op een A2-motor. Voor het examen kan je dan kiezen:
• Je wacht tot je 2 jaar je A1 rijbewijs hebt (dus tot je 21ste) en gaat dan op voor het combi-praktijkexamen.
• Je wilt daar niet op wachten. Dan kan je vanaf je 20ste gewoon als beginner examen doen. Dat betekent dat je twee praktijkexamens (AVB en AVD) moet doen. Je theorie hoef je niet over te doen.
Voorbeeld 2: Je bent 23 jaar en hebt net je A2 gehaald. Je mag dan direct gaan lessen op een A-motor. Voor het examen kan je dan kiezen:
• Je wacht tot je 2 jaar je A2 rijbewijs hebt (dus tot je 25ste) en gaat dan op voor het combi-praktijkexamen.
• Je wilt daar niet op wachten. Dan kan je vanaf je 24ste gewoon als beginner examen doen. Dat betekent dat je twee praktijkexamens (AVB en AVD) moet doen. Je theorie hoef je niet over te doen.
- See more at: http://www.nieuwsmotor.nl/motornieuws/18769-alles-over-het-motorrijbewijs-a,-a1-en-a2-op-een-rij.html#sthash.KvyilUw5.dpuf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten